Från SVT:

Hästjobb del 1 av 2. Valeria Helander synar hästbranschen. En bransch där unga med ett brinnande intresse gör grovt, tungt och farligt arbete ofta med låg eller ingen lön och utan försäkringar. Myndigheter, fack och organisationer säger sig kunna göra lite, i en bransch där intresse och vilja ibland verkar stå över lagar och regler.

Tilda Schönbeck hade sitt drömjobb hos tidigare förbundskapten för Svenska hopplandslaget Maria Gretzer. Tills en dag då hon fick 600 kg häst över sig och blev förlamad. Idag, 2,5 år senare är det fortfarande osäkert om Tilda någonsin kommer bli helt återställd.

Dold möter en bransch där det verkar vara fritt fram för arbetsgivare att varken ha försäkringar eller anställningsavtal och betala ut lön svart eller inte alls. Otänkbart på en brandstation, en industri eller ett bygge. Istället betalar de i hö, boende och stallplats – vilket inte är sjukinkomstgrundande. Hur stor ersättning ska man ha, när man fått betalt i hö och mat?

Vi möter även Sofia Gunnarsson som jobbade hos Maja och Niclas Parmler. Niclas innehar svenskt höjdrekord i hoppning och har tävlat på hög internationell nivå. För sju år sedan slogs Sofias liv i spillror. Hon flögs i ilfart till sjukhuset med ambulanshelikopter. Där läkarna konstaterar att hon hade akut hjärnskada med blödningar i hjärnan och nervskador. När Sofia väl vaknade var hon halvsidigt förlamad – och oförsäkrad.

Del ett av två i reportaget ”Hästjobb” av Valeria Helander publiceras på SVT Play och YouTube tisdagen den 17 maj kl 06.00. Del två publiceras på torsdagen den 19 maj. Reportaget sänds i SVT2 senare i vår.

Dold skildrar och ifrågasätter missförhållanden. Vi drar fram orättvisor i ljuset och synar vardagsmakten. Påverka vad som ska granskas och följ reportrarnas arbete i sociala medier. Se granskningarna i kapitelform på Youtube och SVT Play.

Programmet skildrar orättvisor och missförhållanden samt ställer de närmast ansvariga till svars. I reportagen ställer journalisterna de ansvariga skurkarna till svars och berättar vad deras offer har varit med om. Experter kommenterar om hur polisen hanterar deras ärenden. Leif GW Persson kommenterar vardagsbrott och tycker till om polisens insats. Leif GW Persson har själv varit utsatt för brott som identitetskapning.

Tittarna har möjlighet att påverka vad som ska granskas under säsongens gång. Redan nu vill Dold ha tips. Vilka orättvisor gör dig mest förbannad? Är det din chef som fuskar? Rektorn som kränker elever? Krogägaren som gör skillnad på folk och folk i dörren? Skicka in ditt tips till dold@svt.se - du kan självklart vara anonym.
Nytt avsnitt varje vecka. Reportagen är ca 10-15 min men däremellan publiceras klipp som kompletterar reportaget, exempelvis intervjuer med experter som Leif GW Persson och journalisterna som berättar varför de började gräva i just detta reportage.