Animerad Ring

Prylar

Redaktionen Tipsar

Hästhälsa

Träningstips

Event

Avel

Tävlingsdatabasen

Tidningsarkiv

Mat & Hälsa

Blogg

Ryttarinspiration

Hästhälsa

Vatten är jätte viktigt - även när det är kallt och finns snö

Hästar och vatten

Glöm inte att se till att hästen har fri tillgång till vatten även när det är kallt. Snön kan inte ersätta vatten så är det viktigt att man ger hästen möjlighet att kunna dricka, risken för kolik är annars stor. 

Se upp med frosten! Foto: Pixabay

Fodra rätt i höst

Nu har hästarna en av de tuffaste perioderna under året. Orsaken - foderomställningen och fri rörelse från det dagliga betet till mindre rasthagar och koncentrerade måltider. 

Här lyfter vi upp en populär artikel från ifjol med ett ständigt återkommande dilemma.

Det våras för masken

Snart dags för bete, har du gjort någon träckanalys för att få reda på om din häst har mask eller ej? Här får du reda på vad du kan göra för att minska smittspridningen och hålla din häst så maskfri som möjligt.

Sommarplågor som dröjer sig kvar

Flugor kan inte bara vara irriterande utan de kan även förorsaka endel bekymmer för din häst, var extra uppmärksam på lusflugor och styngflugor.

Här får du veta mer*

Shetlandsponny med krumma ben Foto: Sofia Mikko

Gentest avslöjar allvarlig sjukdom

Tack vare forskare vid Uppsala universitet och SLU har man nu identifierat den defekt i arvsmassan som kan leda till skelettmissbildningar hos shetlandsponnyn. Upptäcketen gör att man nu kan spåra friska anlagsbärare med gentest.

Håll hästen frisk i sommar!

Sommaren är inte bara en härlig tid utan det finns en och annan fara för hästens hälsa. Här kan du läsa mer om fång, EMS, PPID samt förgiftningar.

Mineraler - viktiga byggstenar

Det finns en uppsjö av olika fodertillskott på marknaden. Många hästägare är osäkra och värderar ofta tillskotten utifrån förväntade medicinska egenskaper. Tillskottens grundfunktion är dock främst att komplettera näringsintaget för att förebygga problem.

Så går en kastrering till

Kastrering är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen på hästar. Följ med till Wilkesbacka veterinärklinik och erfarne veterinären Mats Axelsson för att få redan på hur det går till. 

Rätt foderstat till din häst

Utfodring är en alltid lika aktuell frågaför hästägare. Det som för bara 30 år sedan enkelt hanterades med hö, havre, korn, betfor och mineraler har idag förvandlats till en komplicerad foderindustri.

Mötte Gorilla - blev hästtandläkare

När Torbjörn Lundström gick tandläkarutbildninen fanns ingen tanke på att jobba med hästar. Men ett speciellt möte på Kolmården förändrade allt. - Jag träffade en gorilla och fick undersöka den i munnen. Då trillade liksom polletten ner. Just det...mina djur hemma har också munnar och tänder!

Kort nedbetat gräs kan innehålla skadligt höga halter socker Foto: AnnaKarin Spjuth

Håll hästens mage frisk!

Hästens magproblem kan många gånger minimeras med rätt foderstat, utfodringsrutiner och att man är observant på hästens sociala miljö. Cheval har tagit hjälp av Torbjörn Carlsson på Trikem för att du skall få ökad förståelse för hur hästens matsmältningssytem fungerar.

Läs fler nyheter